Sponge este un laborator media experimental, un spațiu interdisciplinar deschis, guvernat de etica Free Software, care crește prin contribuția voluntară a membrilor săi.

Dacă crezi în viață privată, securitate și anonimitate pe Internet, cultură liberă, date libere, societate civilă și guvernare deschisă, nu părăsi incinta! Ai să întâlnești aici oameni din domenii profesionale diferite care cred în aceleași lucruri. Sponge conectează reţelele şi comunităţi din domeniul media, tehnologia informaţiei şi a comunicării și experimentează cu informație relevantă în interesul public, publicată sub o formă verificabilă și documentată pe pagina thesponge.eu sub formă de postări blog sau de contribuții la paginile wiki.

Sponge pune la dispozitie spatiul, uneltele si infrastructura electronica pentru desfasurarea activitatilor interdisciplinare.

Sponge pune la dispozitia membrilor experienta colectiva profesionala pe diferite nise de activitate: drepturi si obligatii in legatura cu libertatea de exprimare, programe libere, geo spatializarea datelor, date deschise, jurnalism de investigatie alternativ. 

Dezvoltăm Knowledge Exchange Platform, o structură deschisă și modulară, menită să susțină prin unelte digitale  o uriașă comunitate interdisciplinară.

Dacă ești programator, inginer, designer, avocat, jurnalist, geograf sau om de comunicare, cu spirit liber și voluntar, pasionat de drepturi civile și progres interdisciplinar, intră în comunitatea Sponge!

Membri pot beneficia de experienta acumulata in derularea de proiecte (project management), finantare (fundraising) si contactele internationale cu persoane sau grupuri cu activitati similare sau compatibile cu activitatile comunitatii Sponge (professional network).  

În fiecare lună propunem o temă de discuții și încărcăm articole pe tema respectivă pe sponge.eu, urmând să încheiem luna cu un atelier practic/workshop petema respectivă.

Cum te poți implica?

 1. Community Building
 • Ne poți ajuta să promovăm rețeaua Sponge la diverse întâlniri sau conferințe la care participi, cu scopul de a recruta noi membri.
 • Ne poți ajuta să promovăm activitatiile Sponge in mediul universitar in scopul recrutarii de voluntari.
 • Ne poți ajuta să construim profile mai elaborate membrilor Sponge pe baza de interviuri.
 • Poți propune evenimente, susține ateliere sau workshopuri sub umbrela Sponge.
 • Poți comunica constant in rețeaua Sponge despre evenimente interesante la care participi sau de care ai aflat, resurse pe care le descoperi, noutăți etc
 • Poți participa la sprint-urile și hackathoanele Sponge

 

 1. Knowledge Exchange Platform
 • Poți contribui la dezvoltarea acestei structuri deschise și modulare, menite să susțină prin unelte digitale  o comunitate interdisciplinară. Urmareste-ne pe github.
 1. Meeting Management
 • Poți organiza evenimente pe tema lunii în curs.
 • Poți propune invitați pentru întâlnirile săptămânale de joi – în fiecar joi a săptămânii au loc întâlniri informale Sponge în cadrul cărora avem doi invitați care fac scurte prezentări ale proiectelor în care sunt implicați în scopul de-a le face cunoscute, de a face parteneriate, sau de a căuta în comunitate soluții la momente de impas ale proiectului.
 1. Content Management
 • Poți contribui cu articole pe platforma thesponge.eu
 • Poți propune o listă cu teme interesante de discuție pe domeniul media.
 • Poți fi content coordinator pe o tema lunară: presupune să propui tema, să încerci să atragi oameni care să contribuie cu articole pe sponge.eu pe tema respectivă. 

 

Get Involved

Community
RESEARCHER GEOGRAPHER
HUMAN RIGHTS ACTIVIST
JOURNALIST COMMUNICATION
PROGRAMMER EDITOR
Lawyer and ITC Specialist
Collaborative Project Management Professional
TRAINER GEOGRAPHER
COMPUTER ENGINEER